Czekoladowe Mniam !


Domowe ciasteczka czekoladowe
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao w proszku
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzyj lub zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj kakao i kawę, wymieszaj, dodaj mąkę, sodę i proszek i wymieszaj. Albo dodaj wszystkie sypkie składniki naraz i zmiksuj. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Nabieraj łyżeczką kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj dłońmi kulkę i ułóż, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub silikonową matą. Zachowaj odstępy, na blasze mieści się około 12-15 takich ciastek. Piecz w 170ºC (lepiej bez termoobiegu) przez 15 minut. Ja miałam włączoną dolną i górną grzałkę piekarnika i wstawiłam na raz dwie blachy. Ciasteczka na górnym poziomie pięknie popękały, a na dolnym były gładkie. Sama zdecyduj jaki efekt chcesz osiągnąć i włóż blachę na odpowiedni poziom piekarnika .

Bardzo ważna uwaga: Ponieważ wielu osobom, piekącym po raz pierwszy, ciastka czekoladowe się przypalają, radzę po 10 minutach pieczenia zacząć do nich zaglądać. Powinny być upieczone (wyraźnie zmieniają kolor, nie wyglądają na surowe), ale jednocześnie elastyczne – uginające się pod palcem. Jeśli wyjmiesz ciasteczka zbyt późno, kiedy będą już kruche, to po wystygnięciu zamienią się w sucharki, więc trzeba być czujnym.
Jeżeli używasz termoobiegu, to ciasteczka mogą nie popękać na wierzchu. Do uzyskania efektu popękanych ciasteczek potrzebne jest mocniejsze nagrzanie ich od góry, a termoobieg dba o to, żeby wszystko piekło się równomiernie ze wszystkich stron.

To bardzo ważne: Po wyjęciu blachy z piekarnika nie dotykaj ciasteczek przez kilka minut, bo będą kruszyły się w rękach. Odczekaj, aż z miękkich staną się zwarte i kruche





..............................................................................................................................................


Ciasto czekoladowe w pięć minut

SKŁADNIKI:

mąka
4 łyżki stołowe mąki
6 łyżeczek cukru
2 łyżeczki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO CZEKOLADOWE W PIĘĆ MINUT

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać w kubku, jajko zbić i całość zlać do kubka, ubić dokładnie trzepaczką na gęsta masę. Wstawić do mikrofalówki na 4-5 min. Można także przyrządzać w misce (takiej jak do zupy, można wg gustu dodać rodzynki, pokrojone owoce, wiórki kokosowe itp.
Informacje dodatkowe na temat przepisu na ciasto czekoladowe 
Dokładnie odmierzać składniki, proszku do pieczenia musi być dok. pół łyżeczki, inaczej ciasto wyjdzie gorzkie!!!
Przewidywana cena: do 10 zł
Czas wykonania: do 10 minut
Porcja: Jeden kubek 330 ml

Tak , jak pisałam na facebooku. Dziś , blog zmienił się w blog kulinarny. Co o takiej zmianie myślicie ? Sama czekolada bez dodatków, ale oczywiście wy możecie dodać truskawki , maliny , bitą śmietane… I wtedy , będzie czekoladowa uczta ! 

Udostępnij na Google Plus

About agata ulasiuk

    Blogger Comment

3 komentarze:

  1. az sie glodna zrobilam,hehe :)
    moze zaobserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. No a mi się jajka skończyły a dopiero dziś do przyjdą jajka od faceta który je przywozi a nikt nie chce ich kupić w mieście

    OdpowiedzUsuń